Stembandverlaming kan voorkomen na een operatieve ingreep door mogelijke beschadiging van de zenuw bij je stembanden/stemplooien, een beroerte, een ongeluk en/of een virusinfectie. Vaak wordt je dan door je huisarts of andere specialist doorverwezen voor logopedie om je stemkwaliteit te verbeteren. Door doelgerichte oefeningen kan de stemkwaliteit en stemgebruik bevorderd worden.
Symptomen van stembandverlamming is afhankelijk van de beweging en trilling van de stilstaande stemband, is er een of zijn beide stembanden beschadigd. Kunnen de stembanden elkaar nog raken? En kan er nog een geluid geproduceerd worden? Dit zijn allemaal vragen die tijdens het KNO consult ter sprake zullen komen. Vaak treden er problemen op met de ademaling, de stemgeving d.w.z. dat de stemhoogte en het volume is veranderd. Ook is het afhankelijk van de stand van de stembanden. Als de stembanden in het midden stilstaan door beschading is er vaak een gevoel van te weinig lucht en wordt er vaak ademnood ervaren door de clienten.
In je dagelijks leven kan een stembandverlamming je zeer beperken. Je stem maakt immers wie je bent! Je indentificeert je met je stem. Je stem is je identiteit en als die in eens anders klinkt kan dit een grote impact hebben op je dagelijks welbevinden. Sommige clienten voelen zich niet meer echt 'thuis' daardoor dat de stemkwaliteit is veranderd.
Omgaan met stembandverlamming: naast het feit dat je stemkwaliteit en stemgebruik is veranderd doet het ook iets met je gevoel. Vaak worden er in eens identificatieproblemen ervaren. Naast de reguliere stem en ademoefeningen schenken we aandacht aan je specifieke aandachtspunt zodat je weer lekker in je vel zit.
Therapie bij de Spraakboom houdt in dat we kijken wat je nodig hebt om je stemkwaliteit te verbeteren. Mogelijk dat je eerst nog een operatieve ingreep moet ondergaan bij de KNO arts en dat we eerst specifiek advies en tips geven hoe om te gaan met de stembandverlamming. Na de ingreep wordt vaak logopedie voorgeschreven. De behandeling richt zich op ademoefeningen (ademwerk), waarnemingsoefeningen, stemoefeningen en natuurlijk je specifieke aandachtspunt die in mogelijk samenhang staat met het gebeurtenis.