Slikstoornis kinderen

Eet- en drinkstoornissen ontstaan doordat kinderen de spieren die nodig zijn bij het zuigen, afhappen van een lepel, bijten, kauwen en slikken niet onder controle hebben. Een kind kan ook afwijkende voedingsreflexen hebben. Kinderen met eet- en drinkstoornissen verslikken zich regelmatig en/of spugen veel. Het kan ook zijn dat een kind de voeding gaat weigeren. Sommige kinderen krijgen dan sondevoeding.

Symptomen van een slikstoornis bij kinderen

  • Je kind heeft moeite met het zuigen, borstvoeden is problematisch en/of het drinken uit de fles.
  • Je kind vindt het afhappen van de lepel nog lastig, er is b.v. te weinig lipkracht en meebeweging van de (boven) lip.
  • Je kind heeft moeite met kauwen en/of gebruikt zijn mondspieren nog onvoldoende waardoor het zich vaker verslikt en/of moeite heeft met doorslikken.
  • Je kind heeft nog weinig kaakcontrole, waardoor het doorslikken van voedsel moeilijk gaat.
  • Je kind verslikt zich vaak tijdens het eten.
  • Je kind spugt veel tijdens het eten.
  • Je kind is een kieskeurige eter.
  • Je kind krijgt sinds kort sondenvoeding of heeft een PEG (maagsonde).

Eet-, en drinkproblemen in het dagelijks leven

De kinderen die ik in de praktijk zie hebben veel moeite met eten en drinken in het dagelijkse leven. Dit levert veel stress op voor het hele systeem (het kind zelf, de ouders en andere verzorgers zoals de oppas). Er kunnen verschillende oorzaken zijn. De baby is bijvoorbeeld te vroeg geboren en heeft nog onvoldoende kracht en uithoudingsvermogen om te zuigen en te slikken. Soms is het slikmechanisme verstoord door beschadiging van mond of keel, of de besturing van het slikken vanuit de hersenen functioneert niet goed. Dit kan het gevolg zijn van hersenletsel opgelopen voor, tijdens of na de geboorte. Soms kan het kind wel slikken, maar wil dat niet, om verschillende redenen. Ook dan kan de arts besluiten het kind met een sonde te voeden.
Gedurende de periode van sondevoeding oefent het kind zijn mond- en tongspieren weinig. Dit is ongunstig voor de ontwikkeling van het zuigen, slikken, afhappen en kauwen. Dat heeft weer een negatieve invloed op de spraakontwikkeling. Als tijdens eten en drinken de mond- en tongspieren niet goed bewegen is er kans op problemen bij de vorming van spraakklanken. Bij het spreken worden immers dezelfde spieren gebruikt als bij eten en drinken.

Omgaan met eetproblemen

Omgaan met eetproblemen is zowel voor het kind als ook voor de ouder een lastig iets. Je wilt immers dat je kind genoeg voeding binnen krijgt zodat het zich goed en voldoende kan ontwikkelen. Angst en stress zorgen juist ervoor dat er problemen ontstaan tijdens een eetmoment. Er spelen vaak meer factoren een rol bij het ontstaan van een eet-, en drinkprobleem. Vaak zijn meer disciplines betrokken bij het kind/ systeem. Denk hierbij aan een kinderarts, dietist en pedagoog. Ik werk samen met met het Kindteam Sneek, een multidisciplinair team dat gespecialieerd is in eet- en drinkproblematiek van jonge kinderen

Logopedie bij De Spraakboom

De Spraakboom is niet zomaar een logopediepraktijk, de praktijk kan een unieke toegevoegde waarde hebben voor jou als cliënt, als ouder en voor jouw kind!

De Spraakboom

Doctor Obe-Postmastraat 1
8602 XV Sneek

KvK 50910086

06 1113 1538
[email protected]

Openingstijden

Maandag
gesloten
Dinsdag
09.00 - 16.00 uur
Woensdag
09.00 - 14.00 uur
Donderdag
09.00 - 17.00 uur
Vrijdag
09.00 - 14.00 uur
Zaterdag
op afspraak
Zondag
gesloten
Deze website draait op 100% duurzame energie, gewonnen uit kooldioxidevrije en milieuvriendelijke waterkracht.
© 2018 – 2024 De Spraakboom. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Blauwe Nacht