Broddelen

Broddelen is een spraakstoornis, die gekenmerkt is door een niet-vloeiend spreken, een afwijkende prosodie of aritmisch spreken waardoor de verstaanbaarheid beperkt is in de dagelijkse communicatie. Mensen, die broddelen spreken vaak in een zeer snelle spreektempo. Het spreken komt erg gehaast voor tijdens de interactie. Het spreken komt als zeer chaotisch over, weinig gestructureerd en georganiseerd. Hierdoor is de broddelaar vaak niet goed te volgen in zijn gesprekken. Er mist de ‘rode draad’ in het verhaal. Er komen problemen voor in het denk-vertelproces. Het denken gaat soms sneller dan dat het articulatorisch toepast kan worden. Het verwoorden van gedachten gaat erg moeizaam.

Symptomen broddelen

  • slappe uitspraak
  • slecht verstaanbaar voor de omgeving
  • hoog spreektempo
  • er worden vaak stopwoorden gebruikt
  • er komen veel klankherhalingen voor
  • snelle woordherhalingen
  • moeite met het verwoorden van gedachten
  • chaotisch vertellen
  • soms ook weglaten van bepaalde klanken en consonantenclusters
  • gebbuik van stopwoorden, vaak aan het begin van een zin

Broddelen in je dagelijks leven

In het dagelijks leven kan het broddelen je erg beperken. Vooral als je een spreekberoep hebt (b.v. leraar of verkopster). Het is niet fijn dat je niet goed begrepen wordt door je omgeving. Je kunt je soms geisoleerd of vreemd voelen omdat mensen je steeds vragen om je zinnen te herhalen of steeds weer terug geven dat ze jou niet begrijpen. Dat kan best frustrerend zijn. Wil je er iets aan veranderen? Dat kan zeker!

Omgaan met broddelen

Omgaan met broddelen kan je leren. Door mijn bewustwoordingstraining wordt je stap voor stap bewuster van je eigen spreken, je spreektempo, je uitspraak en hoe je over komt tijdens een conversatie en/of gesprekje. Ik leer je specifieke technieken en reik je tools aan om je beter verstaanbaar en begrijperlijker uit te drukken.

Logopedie bij De Spraakboom

De Spraakboom is niet zomaar een logopediepraktijk, de praktijk kan een unieke toegevoegde waarde hebben voor jou als cliënt, als ouder en voor jouw kind!

De Spraakboom

Doctor Obe-Postmastraat 1
8602 XV Sneek

KvK 50910086

06 1113 1538
[email protected]

Openingstijden

Maandag
gesloten
Dinsdag
09.00 - 16.00 uur
Woensdag
09.00 - 14.00 uur
Donderdag
09.00 - 17.00 uur
Vrijdag
09.00 - 14.00 uur
Zaterdag
op afspraak
Zondag
gesloten
Deze website draait op 100% duurzame energie, gewonnen uit kooldioxidevrije en milieuvriendelijke waterkracht.
© 2018 – 2024 De Spraakboom. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Blauwe Nacht