Dysatrie

Dysartrie wordt veroorzaakt door een tumor, ongeval, beroerte, spierziekte of aandoening van de spieren. Denk hierbij aan ALS of Parkinson. We spreken dan van een spraakstoornis. De spieren die nodig zijn voor de ademhaling, het spreken of uitspraak kunnen hierdoor nog onvoldoende werken.

Symptomen Dysarthrie

Symptomen van dysarthrie zijn o.a. onduidelijke uitspraak, een te zachte en/of te hese stem, eentonig of nasaal spreken. Er zijn verschillende soorten dysartrieen afhankelijk van de plek van ontstaan. Bij een dysartrie door een bereoerte kan er ook een eenzijdige verlamming in het gezicht optreden. U kunt dan veranderingen in de mimiek waar nemen. Ook kan het zijn dat de client moeite heeft met de mondsluiting, waardoor er speekselproblemen en slikproblemen kunnen optreden.

Dysarthrie in je dagelijks leven

Dysartrie in de praktijk: vaak wordt de client eerst in het ziekenhuisbehandeld. Na de tijd kan er reguliere behandeling plaatsvinden aan huis en/of in de praktijk. Als u behandeling wenst heeft u een verwijzing nodig van een specialist zoals een neuroloog, revalidatiearts en/of uw huisarts.

Omgaan met Dysarthrie

Omgaan met Dysartrie is niet makkelijk voor het hele gezinssysteem. Dit heeft wel impact op alle betrokkenen. Daarom is het van belang om samen te kijken hoe u het beste kunt communiceren. Hierbij kan ik jullie helpen door middel van voorafgaand onderzoek naar de verstaanbaarheid en het functioneren van de spieren.

Logopedie bij De Spraakboom

De Spraakboom is niet zomaar een logopediepraktijk, de praktijk kan een unieke toegevoegde waarde hebben voor jou als cliënt, als ouder en voor jouw kind!

De Spraakboom

Doctor Obe-Postmastraat 1
8602 XV Sneek

KvK 50910086

06 1113 1538
[email protected]

Openingstijden

Maandag
gesloten
Dinsdag
09.00 - 16.00 uur
Woensdag
09.00 - 14.00 uur
Donderdag
09.00 - 17.00 uur
Vrijdag
09.00 - 14.00 uur
Zaterdag
op afspraak
Zondag
gesloten
Deze website draait op 100% duurzame energie, gewonnen uit kooldioxidevrije en milieuvriendelijke waterkracht.
© 2018 – 2024 De Spraakboom. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Blauwe Nacht