Vertraagde ontwikkeling

Men spreekt van een vertraagde spraak- en taalontwikkeling wanneer een jong kind in zijn spraak en taal duidelijk achterblijft bij leeftijdgenootjes. Het kind spreekt (nog) niet of opvallend minder; het spreekt in onvolledige, kromme zinnen; het spreken is minder goed verstaanbaar en soms begrijpt het kind niet goed wat er gezegd wordt.
Een vertraagde spraak- en taalontwikkeling kan samenhangen met andere stoornissen zoals slechthorendheid of een algehele achterstand. Maar het komt ook voor dat het kind slecht spreekt zonder dat er een duidelijke oorzaak voor gevonden wordt.

Symptomen Vertraagde ontwikkeling

  • het kind kan op meerdere gebieden problemen hebben of een achterstand (motorisch, sociaal- emotioneel, sensorisch, spraak-, taal).
  • het kind spreekt nog vrij weinig gezien zijn kalenderleeftijd. 
  • het kind wordt vaak niet goed begrepen door zijn omgeving. 
  • het kind heeft moeite om zich te uiten. 
  • het kind uit het via het gedrag (driftihf, opstandig, onrustig, erg prikkelgevoelig, kan fysiek reageren b.v. naar andere kinderen toe om in contact te komen).
  • het kind kan zich meer terugtrekken en isoleert zich steeds meer.
  • het leren op school gaat moeizaam. 

Vertraagde ontwikkeling in je dagelijks leven

Het kind kan veel frustratie in zich zelf voelen maar ook vanuit de omgeving. Het wordt immers steeds vergeleken met andere kinderen van dezelfde leeftijd. Dat maakt het niet makkelijk voor beide kanten. Samen wil ik jullie helpen om te kijken hoe we met name de communicatie en de spraak-, taalontwikkeling weer op gang kunnen krijgen. Wat is nodig zodat jullie kind zich weer verder kan ontwikkelen? 

Omgaan met een vertraagde ontwikkeling

Het vraagt veel geduld van jou als ouder maar ook zeker van je kind. Je kind doet dit natuurlijk niet om je te plagen. Het loopt tegen bepaalde dingen aan. Mogelijk heeft het meer tijd nodig dan anderen. En daar is niets mis mee. Alleen is het niet makkelijk om in deze drukke wereld, maatschappij waarin we leven ons eigen tempo te mogen volgen. 

Luister goed naar je hart en geef je kind de ruimte om zich op zijn eigen tempo te ontwikkelen! Hierbij kan ik jullie helpen, tools aanbieden en mogelijk ook een andere kijk naar de dingen die er wel zijn! 

Logopedie bij De Spraakboom

De Spraakboom is niet zomaar een logopediepraktijk, de praktijk kan een unieke toegevoegde waarde hebben voor jou als cliënt, als ouder en voor jouw kind!

De Spraakboom

Doctor Obe-Postmastraat 1
8602 XV Sneek

KvK 50910086

06 1113 1538
[email protected]

Openingstijden

Maandag
gesloten
Dinsdag
09.00 - 16.00 uur
Woensdag
09.00 - 14.00 uur
Donderdag
09.00 - 17.00 uur
Vrijdag
09.00 - 14.00 uur
Zaterdag
op afspraak
Zondag
gesloten
Deze website draait op 100% duurzame energie, gewonnen uit kooldioxidevrije en milieuvriendelijke waterkracht.
© 2018 – 2024 De Spraakboom. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Blauwe Nacht