Slissen

Bij slissen (sigmatismus) wordt de /s/ klank niet goed uitgesproken. Er zijn verschillende vormen van slissen, sigmatismus interdentalis (de tong komt tussen de tanden tijdens het spreken) of de sigmatismus lateralis (de /s/ klank wordt lateraal gevormd en komt zijwaarts breed tussen de zijtanden, er ontwijkt lucht waardoor er een slurpgeluid ontstaat).

Symptomen van slissen

  • een aantal klanken, vooral de /s/ klank wordt niet adequaat gearticuleerd, soms ook de klanken /t/ en /d/, de /z/ en de /sj/.
  • vaak een te slappe tongmotoriek en mondmotoriek.
  • de /s/ klank klinkt zeer onzuiver .
  • vaak open mondgedrag.
  • mond ademhalen.
  • vaak gecombineerd met een afwijkend slikpatroon.
  • onvoldoende lipsluiting en lage tongpositie in rust.
  • stand van het gebit wordt beinvloed.
  • onvoldoende groei van de bovenkaak en hierdoor ontstaat een afwijkend slikpatroon

Slissen in het dagelijkse leven

Een slis kan je dagelijks leven beinvloeden en belemmeren. Omdat de /s/ klank niet zuiver wordt uitgesproken kun je niet goed worden begrepen. Slissen of lispelen ontstaat meestal tijdens de vroege spraakontwikkeling, maar kan op alle leeftijden voorkomen. Er zijn veel nieuwsprekers op tv die immers slissen. Het ligt aan jou of je er iets aan wilt doen en of je er last van hebt. Als je veel in het openbaar spreekt of een spreekberoep hebt zou het wel fijn zijn om duidelijk verstaanbaar te zijn voor iedereen.

Omgaan met slissen

Omgaan met slissen kan door doelgerichte mondmotorische oefeningen waardoor je leert je tongspieren juist te gebruiken. Niet elke leeftijd is geschikt om te starten voor behandeling. Rond een jaar of 6/7 willen de meeste kinderen wel aan hun slis werken en zijn echt gemotiveerd. Sowieso is de intrinsiche motivation van belang om je doelen te bereiken. Anders heeft het niet zo veel zin om er aan te beginnen. Leeftijd, motivatie en of het kind er zelf last van ervaart zijn grote indicatoren. Als je twijfels hebt neem dan even contact op. 

Logopedie bij De Spraakboom

De Spraakboom is niet zomaar een logopediepraktijk, de praktijk kan een unieke toegevoegde waarde hebben voor jou als cliënt, als ouder en voor jouw kind!

De Spraakboom

Doctor Obe-Postmastraat 1
8602 XV Sneek

KvK 50910086

06 1113 1538
[email protected]

Openingstijden

Maandag
gesloten
Dinsdag
09.00 - 16.00 uur
Woensdag
09.00 - 14.00 uur
Donderdag
09.00 - 17.00 uur
Vrijdag
09.00 - 14.00 uur
Zaterdag
op afspraak
Zondag
gesloten
Deze website draait op 100% duurzame energie, gewonnen uit kooldioxidevrije en milieuvriendelijke waterkracht.
© 2018 – 2024 De Spraakboom. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Blauwe Nacht