Heesheid

Heesheid komt vaak voor zowel bij volwassenen als ook bij jonge kinderen. Heesheid is een stoornis waarbij de stemkwaliteit is verslechterd. Heesheid wordt gekenmerkt door het niet goed sluiten van de stemplooien (een betere benaming dan stembanden) in het strottenhoofd, of door het niet correct verlopen van het golf- en trillingspatroon van de stemplooien. Bij heesheid klinkt de stem niet meer helder: er is een fijne of grove ruis te horen of een kraak. De stem kan zelfs helemaal of gedeeltelijk wegvallen. De oorzaak kan liggen in het stemorgaan zelf, maar ook het verkeerd gebruiken van het stemorgaan kan heesheid veroorzaken. Soms leiden psychische problemen tot heesheid. Vaker is een combinatie van deze factoren de oorzaak van heesheid. Een verkeerd gebruik van de stem kan leiden tot vormverandering van het stemplooiweefsel, waardoor stemplooiknobbeltjes (ook nog wel stembandknobbeltjes genoemd) ontstaan. De kno-arts stelt de diagnose.

Symptomen van heesheid

Symptomen van heesheid: Heesheid komt vaak voor door of na een keelontsteking, of verkeerd stemgebruik. Je stem klinkt dan niet meer helder. Soms is er een fijn of grove ruis of kraak te horen. Ook kan het gebeuren dat je stem helemaal of gedeeltelijk kan wegvallen. Soms zorgen ook afwijkingen van de stembanden/stemplooien voor een hese stemklank.

Heesheid in je dagelijks leven

In je dagelijks leven kun je best veel last hebben van een hese stem. Het kan je dagelijks leven soms zo beinvloeden dat je zelfs je beroep niet meer goed en professional kunt uitofenen. Het kan zijn dat je je stem niet goed of verkeerd gebruikt wat kan leiden tot vormverandering van de stemplooeiweefsel, waardoor mogelijk stembandknobbeltjes kunnen ontstaan. Een kno- kan er onderzoek naar doen en je mogelijk naar mij doorverwijzen. Soms wordt ook geadviseerd om voor en na een stemband operatie logopedische behandeling te doen.

Omgaan met heesheid

Omgaan met heesheid: Niet altijd gaat heesheid vanzelf over en dan kan je even wat hulp gebruiken. Ik kan je helpen om te kijken wat een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn voor je heesheid en/of terugkomende keelklachten. Ik zal onderzoek doen naar je lichaamshouding, stemgeving en ademhaling. We zullen samen kijken wat haalbaar is voor jou zodat we toewerken naar een evenwichtige manier van stemgeving. Hierbij laat ik je technieken zien, die je dagelijks kunt herhalen en in je leven kunt implementeren.

Logopedie bij De Spraakboom

De Spraakboom is niet zomaar een logopediepraktijk, de praktijk kan een unieke toegevoegde waarde hebben voor jou als cliënt, als ouder en voor jouw kind!

De Spraakboom

Doctor Obe-Postmastraat 1
8602 XV Sneek

KvK 50910086

06 1113 1538
[email protected]

Openingstijden

Maandag
gesloten
Dinsdag
09.00 - 16.00 uur
Woensdag
09.00 - 14.00 uur
Donderdag
09.00 - 17.00 uur
Vrijdag
09.00 - 14.00 uur
Zaterdag
op afspraak
Zondag
gesloten
Deze website draait op 100% duurzame energie, gewonnen uit kooldioxidevrije en milieuvriendelijke waterkracht.
© 2018 – 2024 De Spraakboom. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Blauwe Nacht