Nasaliteitstoornis

Een nasaliteitsstoornis, ook wel neusspraak genoemd is een stoornis waarbij de neusweg te veel of juist te weinig wordt gebruikt. Vaak wordt de diagnose door een Kno-arts gesteld.

Symptomen van een nasaliteitsstoornis.

Er zijn drie soorten nasaliteitsstoornis (open, gesloten of gemengde neusspraak). Bij een open neusspraak ontsnapt er te veel lucht via de neus waarbij de verstaanbaarheid erg beperkt is. De oorzaak van een open neusspraak is vaak aangeboren. Denk hierbij aan een lip-, kaak-, of gehemelte spleet. Symptomen van een nasaliteitsstoornis. Er zijn drie soorten nasaliteitsstoornis (open, gesloten of gemengde neusspraak). Bij een open neusspraak ontsnapt er te veel lucht via de neus waarbij de verstaanbaarheid erg beperkt is. De oorzaak van een open neusspraak is vaak aangeboren. Denk hierbij aan een lip-, kaak-, of gehemelte spleet. Bij een gesloten neusspraak klinkt de spraak verstopt, zoals bij een verkoudheid. Oorzaak kunnen neuspoliepen zijn, een scheef neustussenschot, gezwollen neusvliezen waardoor er weinig resonans ontstaat in het neusgebied. Tenslotte kan er ook een combinatie van beide vormen voorkomen

Nasaliteit in het dagelijks leven

Nasaliteit in je dagelijks leven kan je erg beperken. Het kan leiden tot communicatieproblemen omdat je slecht verstaanbaar bent voor je omgeving. Kinderen, die met een schisis zijn geboren worden meestal al vroeg geopereerd. Vaak volgen er meerdere operaties in de eerste levensjaren. Niet makkelijk voor het kind en zijn ouders. Kinderen met een schisis worden vaak behandeld door een gespecialiseerd schisisteam bestaand uit een kno-arts, kaakchirurg, kinderarts, logopediste en psycholoog. Vroege interventie door b.v. de inzet van logopedie kan helpen bij het aanleren van de spraakklanken. Hierdoor kun je communicatieproblemen verminderen.

Omgaan met Nasaliteitsproblematiek

Omgaan met nasaliteitsproblemen is niet altijd makkelijk. Intensief oefenen is van essentieel belang en de juiste interventie. Graag verwijs ik jullie dan ook verder naar een gespecialiseerde schisistherapeut doorverwijzen

Logopedie bij De Spraakboom

De Spraakboom is niet zomaar een logopediepraktijk, de praktijk kan een unieke toegevoegde waarde hebben voor jou als cliënt, als ouder en voor jouw kind!

De Spraakboom

Doctor Obe-Postmastraat 1
8602 XV Sneek

KvK 50910086

06 1113 1538
[email protected]

Openingstijden

Maandag
gesloten
Dinsdag
09.00 - 16.00 uur
Woensdag
09.00 - 14.00 uur
Donderdag
09.00 - 17.00 uur
Vrijdag
09.00 - 14.00 uur
Zaterdag
op afspraak
Zondag
gesloten
Deze website draait op 100% duurzame energie, gewonnen uit kooldioxidevrije en milieuvriendelijke waterkracht.
© 2018 – 2024 De Spraakboom. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Blauwe Nacht