Strottenhoofdkanker

Strottenhoofdkanker, ook wel ‘larynxcarzinoom’ genoemd is een kwaadaardig gezwel (tumor) in het strottenhoofd. Het is een zeer zeldzame vorm van kanker, die ontstaat in het slijmvlies van het strottenhoofd. Het komt niet zo vaak voor. De meeste patienten merken het op doordat de stem verandert en erg hees klinkt, er problemen ontstaan met het slikken en/of omdat ze iets voelen rondom het keelgebied.

Symptomen van strottenhoofdkanker

Strottenhoofdkanker is gekenmerkt door veranderingen van de stemklank. De stemveranderingen zijn afhankelijk van de plaats en locatie van de tumor. Als de tumor op hoogte van de stembanden ligt dan klinkt de stem vaak zeer hees en schor. Strottenhoofdkanker kunnen zowel mannen als ook vrouwen hebben, het komt wel vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. Ook vertellen sommige clienten over vage slikklachten die plotseling ontstaan. 

Bij aanhoudende slikklachten en verandering van de stem is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts. 

Hier nog maar alles op een rijtje: 

  • heeft uw last van aanhoudende heesheid, die langer dan 3 weken aanduurt?
  • heeft uw pijn bij het slikken, dat ook naar de oren uitstralt?
  • heeft u het benauwd? 
  • heeft u een zwaren, hoorbare ademhaling? 
  • heeft uw problemen met slikken?
  • Is er sprake van gewichtsverlies de laatste weken/maanden?
  • Is er sprake van zwelling in uw keel-, hals of nekgebied?

Neem bij de bovenstaande symptomen contact op uw huisarts. 

 

Dagelijks leven met strottenhoofdkanker

Voor iemand die al de diagnose krijgt is het al een schok. Dit heeft even tijd nodig om het te kunnen verwerken. Vaak is het zo dat mensen een voorstel voor een mogelijke behandeling krijgen, vaak met een prognose. Dit kan best heftig zijn allemaal. Afhankelijk van de plek, groote en de uitbreiding van de tumor en hoort u via de specialist welke onderzoeksmogelijkheden er zijn voor u. Kleinere tumoren worden vaak operatief verwijderd. Bestaling kan ook een deel uitmaken van de behandeling. Vaak is er een geel behandelteam betrokken bij het proces, bestaand uit hoofd-, halschirurg, radiotherapeut, radioloog, oncoloog, patholoog en een nucleair deskundige. 

Omgaan met strottenhoofdkanker

Kanker te hebben zorgt voor veel spanning. Er komen veel emoties los van verdriet, woede, zorgen, onmacht, waardoor uw geestelijke toestand kan verslechteren. Het is belangrijk om hierover te blijven praten en het niet te blijven 'doorslikken.' Naast de logopedische behandeling kan alternatieve behandeling geboden worden, maar ook de hulp van een maatschapelijke werker ingezet worden. Samen kunnen we kijken waar u behoeften aan hebt en wat het beste bij u aansluit. 

Logopedie bij De Spraakboom

De Spraakboom is niet zomaar een logopediepraktijk, de praktijk kan een unieke toegevoegde waarde hebben voor jou als cliënt, als ouder en voor jouw kind!

De Spraakboom

Doctor Obe-Postmastraat 1
8602 XV Sneek

KvK 50910086

06 1113 1538
[email protected]

Openingstijden

Maandag
gesloten
Dinsdag
09.00 - 16.00 uur
Woensdag
09.00 - 14.00 uur
Donderdag
09.00 - 17.00 uur
Vrijdag
09.00 - 14.00 uur
Zaterdag
op afspraak
Zondag
gesloten
Deze website draait op 100% duurzame energie, gewonnen uit kooldioxidevrije en milieuvriendelijke waterkracht.
© 2018 – 2024 De Spraakboom. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Blauwe Nacht