Strottenhoofdkanker, ook wel ‘larynxcarzinoom’ genoemd is een kwaadaardig gezwel (tumor) in het strottenhoofd. Het is een zeer zeldzame vorm van kanker, die ontstaat in het slijmvlies van het strottenhoofd. Het komt niet zo vaak voor. De meeste patienten merken het op doordat de stem verandert en erg hees klinkt, er problemen ontstaan met het slikken en/of omdat ze iets voelen rondom het keelgebied.
Strottenhoofdkanker is gekenmerkt door veranderingen van de stemklank. De stemveranderingen zijn afhankelijk van de plaats en locatie van de tumor. Als de tumor op hoogte van de stembanden ligt dan klinkt de stem vaak zeer hees en schor. Strottenhoofdkanker kunnen zowel mannen als ook vrouwen hebben, het komt wel vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. Ook vertellen sommige clienten over vage slikklachten die plotseling ontstaan.
Bij aanhoudende slikklachten en verandering van de stem is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts.
Hier nog maar alles op een rijtje:
Neem bij de bovenstaande symptomen contact op uw huisarts.
Voor iemand die al de diagnose krijgt is het al een schok. Dit heeft even tijd nodig om het te kunnen verwerken. Vaak is het zo dat mensen een voorstel voor een mogelijke behandeling krijgen, vaak met een prognose. Dit kan best heftig zijn allemaal. Afhankelijk van de plek, groote en de uitbreiding van de tumor en hoort u via de specialist welke onderzoeksmogelijkheden er zijn voor u. Kleinere tumoren worden vaak operatief verwijderd. Bestaling kan ook een deel uitmaken van de behandeling. Vaak is er een geel behandelteam betrokken bij het proces, bestaand uit hoofd-, halschirurg, radiotherapeut, radioloog, oncoloog, patholoog en een nucleair deskundige.
Kanker te hebben zorgt voor veel spanning. Er komen veel emoties los van verdriet, woede, zorgen, onmacht, waardoor uw geestelijke toestand kan verslechteren. Het is belangrijk om hierover te blijven praten en het niet te blijven 'doorslikken.' Naast de logopedische behandeling kan alternatieve behandeling geboden worden, maar ook de hulp van een maatschapelijke werker ingezet worden. Samen kunnen we kijken waar u behoeften aan hebt en wat het beste bij u aansluit.
Via de huisarts of medisch specialist, bijvoorbeeld KNO-arts of radioloog, wordt de patiënt naar een logopedist verwezen. Er zal onderzoek gedaan worden naar de resterende mogelijkheden met betrekking tot het stemgebruik.
Wanneer een kleine stemplooioperatie of een bestralingskuur heeft plaatsgevonden, kan de logopedist leren de resterende mogelijkheden te benutten en met eventueel verlittekende stemplooien weer te leren spreken. In de behandeling zal aandacht gegeven worden aan lichaamshouding, een voorwaarde voor goed stemgebruik. Er zal gewerkt worden aan het ademen en aan een economische manier van stemgeven. Omdat er na bestraling veel verandert in het weefsel, geeft de logopedist ook adviezen over het slikken, een droge mond, en / of een veranderd gevoel in de mond.
Na verwijdering van het gehele strottenhoofd, de zogenaamde laryngectomie, moet de patiënt op een andere manier leren spreken. Met het strottenhoofd zijn immers ook de stemplooien verwijderd. De slokdarmspier kan het werk van de stemplooien overnemen. Daartoe moet er lucht langs deze spier gaan, zodat deze in trilling gebracht wordt. Door een techniek te gebruiken die verwant is aan boeren ontstaat geluid, waarmee men kan leren spreken. De logopedist geeft hierbij advies en begeleiding.
Tegenwoordig wordt vaak een ventielstemprothese geplaatst, ook ‘knoopje’ of ‘button’ genoemd. Meestal kan men hiermee na de operatie al vrij snel spreken. Eventueel zal er gebruik gemaakt worden van elektronische spreekapparatuur. Na de behandeling zal men zich meestal weer goed verstaanbaar kunnen maken.
Meer informatie:
www.kankerpatient.nl/nsvg
https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekenhuis/ziekte/strottenhoofdkanker