Broddelen is een spraakstoornis, die gekenmerkt is door een niet-vloeiend spreken, een afwijkende prosodie of aritmisch spreken waardoor de verstaanbaarheid beperkt is in de dagelijkse communicatie. Mensen, die broddelen spreken vaak in een zeer snelle spreektempo. Het spreken komt erg gehaast voor tijdens de interactie. Het spreken komt als zeer chaotisch over, weinig gestructureerd en georganiseerd. Hierdoor is de broddelaar vaak niet goed te volgen in zijn gesprekken. Er mist de ‘rode draad’ in het verhaal. Er komen problemen voor in het denk-vertelproces. Het denken gaat soms sneller dan dat het articulatorisch toepast kan worden. Het verwoorden van gedachten gaat erg moeizaam.
In het dagelijks leven kan het broddelen je erg beperken. Vooral als je een spreekberoep hebt (b.v. leraar of verkopster). Het is niet fijn dat je niet goed begrepen wordt door je omgeving. Je kunt je soms geisoleerd of vreemd voelen omdat mensen je steeds vragen om je zinnen te herhalen of steeds weer terug geven dat ze jou niet begrijpen. Dat kan best frustrerend zijn. Wil je er iets aan veranderen? Dat kan zeker!
Omgaan met broddelen kan je leren. Door mijn bewustwoordingstraining wordt je stap voor stap bewuster van je eigen spreken, je spreektempo, je uitspraak en hoe je over komt tijdens een conversatie en/of gesprekje. Ik leer je specifieke technieken en reik je tools aan om je beter verstaanbaar en begrijperlijker uit te drukken.
Therapie bij broddelen is vooral gericht op meer bewustwoording van je eigen spreken. Omdat jij je niet echt bewust bent van je eigen slappe uitspraak en je onduidelijk spreken zal de focus liggen op het beter waarnemen van je eigen spreektempo en spreken in het algemeen. D.m.v. bewustwoordingstraining en video opnames van je eigen spreekgedrag zal er stap voor stap meer bewustwoording ontstaan tijdens het spreekproces. Je zult weer meer vreugde en minder stress ervaren tijdens het spreken!