Afasie is een taalstoornis als gevolg van een niet aangeboren hersenletsel. Dit wordt meestal veroorzaakt door een beroerte (CVA), maar kan ook ontstaan door een hersentumor, een ongeval of een andere aandoening in de hersenen. Afasie komt van A (= niet) fasie (= spreken).
Afasie komt het meest voor bij volwassenen en ouderen. Maar ook kinderen en jongeren kunnen hersenletsel oplopen met een afasie als gevolg. Afasie maakt het moeilijk om contact te hebben met andere mensen. Afasie kan het dagelijks functioneren belemmeren.
Bij een afasie zijn er problemen met het begrijpen van taal, lezen, spreken en schrijven. Symptomen kunnen bestaan uit:
Geen twee mensen met afasie zijn precies gelijk, afasie is bij iedereen anders. De ernst en omvang van de afasie zijn onder andere afhankelijk van de plaats en de ernst van het hersenletsel, het vroegere taalvermogen, iemands persoonlijkheid en zijn algehele gezondheid.
Sommige mensen met afasie kunnen wel goed taal begrijpen, maar hebben moeite met het vinden van de juiste woorden of met het bouwen van zinnen. Anderen spreken juist wel veel, maar wat zij zeggen is voor de gesprekspartner niet of moeilijk te begrijpen; deze mensen hebben vaak grote problemen met het begrijpen van taal.
Dat is niet makkelijk voor degene die de stoornis heeft en zijn omgeving. Vaak is dit een zeer ingrijpende aandoening voor het hele gezinssysteem. Het leven staat op de kop en er ontstaan problemen in de dagelijkse communicatie. Iets wat zo vanzelfsprekend was lijkt nu in eens erg problematisch en moeizaam.
Let wel: iemand met afasie beschikt over het algemeen over zijn volledige intellectuele capaciteiten. Dat maakt afasie extra frustrerend zowel voor de persoon met afasie als de omgeving.
Hoe verloopt de communicatie tussen van de patient met zijn omgeving? Hierbij is het van belang om iemand te benaderen die genoeg kennis en expertise in huis heeft. Als logopedist doe ik onderzoek naar communicatieve vaardigheden. Ik zal een taalonderzoek afnemen naar het begrijpen en uiten van de gesproken en geschreven taal. De resultaten zal ik met jullie bespreken. Daarna stellen we een behandelplan op met de wensen van jullie kant. Ik zal jullie tips en adviezen geven voor de dagelijkse communicatie.
Therapie bij de Spraakboom betekent individueel gerichte therapie passend bij de problematiek, de wensen en de behoeften van de patient en zijn omgeving. Er worden oefeningen gedaan om het begrijpen, spreken, lezen en schrijven te verbeteren. Ook wordt de patiënt en zijn directe omgeving geleerd hoe zij op een andere manier met elkaar kunnen communiceren. Het kan zijn dat een communicatiehulpmiddel zinvol is. De Spraakboom werkt samen met andere samenwerkingsverbanden en kan je te allen tijden doorverwijzen naar een gespecialiseerd Afasie team.
Meer informatie over afasie:
www.afasiecentrum.nl
www.afasie.nl
www.hersenletsel.net