Afwijkende mondgewoontes

Met afwijkende mondgewoontes zijn gedragingen en/of bewegingen bedoeld die van negatieve invloed zijn op de gebidsstand, het spreken en slikken, het gehoor en de algemene gezondheid. Afwijkende mondgewoontes kunnen van organische en/of functionele oorzaak zijn. Organisch (stoornis van de werking van een orgaan) betekent b.v. dat een kind niet meer vrij door zijn neus kan ademhalen omdat er sprake is van vergroote neus-, en keelamandelen. Functioneel betekent dat het meer een gewoonte (habbit) is geworden. Denk hierbij aan intensief vinger-, en of duimzuigen waardoor het open mondgedrag in stand wordt gehouden en/of het spenen.

Symptomen van afwijkend mondgewoontes

Symptomen van afwijkend mondgewoontes zijn open mondgedrag b.v.

  • mondademen,
  • een lage tongpositie,
  • een afwijkend slikpatroon,
  • duim- , en vingerzuigen,
  • veel verkouden,
  • vaak terugkerende middenoorontstekingen, 
  • neusademing is beperkt door b.v. te grote neusamandelen en/of poliepen,
  • algehele slappe mondmotoriek,
  • kind oogt vaak moe,
  • kind heeft moeite om zijn lippen op elkaar te houden in rust, 
  • veel speekselverlies en/of kwijlen. 

In de praktijk zie ik veel kinderen met afwijkend mondgewoontes

Veel kinderen houden een te lange zuigbehoefte in staat b.v. om zich zelf te kunnen reguleren door te veel prikkels en stress en om veiligheid te ervaren. Vaak is het een beschermmechanisme. Samen kunnen we kijken op welke momenten het kind de zuigbehoefte nodig heeft en wanneer het zinvol is om ermee te stoppen. Dat is per kind en individu zeer verschillend. Als een kind te lang afwijkend mondgewoontes vertoont kan het zijn dat het niet meer door zijn neus ademt. Er wordt dus consequent door de mond geademd waardoor het kind sneller verkouden kan raken. Veel kinderen met open mondgedrag hebben ook vaak last van middenoorontsteking. Door de afwijkende lage tongpositie, de mondademhaling en de onvoldoende lipsluiting ontwikkelt het kind een afwijkend slikpatroon. Hierdoor wordt de tong tijdens het slikken niet meer goed tegen het gehemelte gebracht, waardoor de vorm van het gehemelte kan veranderen (b.v. te smal). De stand van de tanden kan insgelijks veranderen (ontstaan van een spleetje, open beet, kruisbeet). Bovendien kan een afwijkend slikpatroon invloed hebben op het middenoor en de buis van eustachius. De buis van eustachius vormt de verbinding tussen middenoorholte en keel-, en neusholte. Veel kinderen hebben dan last van middenoorontsteking. Het kan voorkomen dat ze in de cruciale fase (tussen de 1;6 jaar en 2;6 jaar) niet goed horen vanwege steeds terugkerende middenoorontstekingen. Dit heeft een negatieve invloed op leren spreken, de uitspraak en verstaanbaarheid van het kind.

Omgaan met afwijkend mondgewoontes

Je kunt afwijkend mondgewoontes afleren door logopedie te volgen. Soms zijn er maar een aantal lessen nodig, afhankelijk van de leeftijd, motivatie en samenwerking van kind en ouder. Samen kijken we welke oefeningen nodig zijn voor jou of jouw kind. Bij kinderen geef ik vooral veel adviezen aan ouders en kijken we hoe we de oefeningen spelenderwijs kunnen intergreren in jullie dagelijks leven. Vaak worden de oefeningen niet zo zeer gezien als "oefenen" maar veel meer als een prachtig interactie moment tussen jou en je kind. 

Logopedie bij De Spraakboom

De Spraakboom is niet zomaar een logopediepraktijk, de praktijk kan een unieke toegevoegde waarde hebben voor jou als cliënt, als ouder en voor jouw kind!

De Spraakboom

Doctor Obe-Postmastraat 1
8602 XV Sneek

KvK 50910086

06 1113 1538
[email protected]

Openingstijden

Maandag
gesloten
Dinsdag
09.00 - 16.00 uur
Woensdag
09.00 - 14.00 uur
Donderdag
09.00 - 17.00 uur
Vrijdag
09.00 - 14.00 uur
Zaterdag
op afspraak
Zondag
gesloten
Deze website draait op 100% duurzame energie, gewonnen uit kooldioxidevrije en milieuvriendelijke waterkracht.
© 2018 – 2024 De Spraakboom. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Blauwe Nacht