COPD (Chronic Obstructieve Pulmonary Disease) is een chronische aandoening van de luchtwegen, zoals bronchitis en longemfysee. Bij COPD raken vooral de kleine vertakkingen van de luchtwegen blijvend beschadigd door een voortdurende ontsteking ervan. De voorkomende oorzaken van COPD zijn roken of langdurig werken in een omgeving met veel stofdeeltjes van steen of metaal in de lucht. COPD komt meestal na het 40e levensjaar voor.
Astma vertoont overeenkomsten met COPD. Echter wanneer astmapatiënten klachtenvrij zijn, hebben ze een normale longfunctie en ervaren ze geen beperkingen. Deze aandoening veroorzaakt moeilijkheden bij het ademhalen: de luchtwegen of de vertakkingen van de luchtwegen kunnen vernauwd raken, waardoor vooral de uitademing belemmerd is. In veel gevallen gaat astma gepaard met een allergie (bijvoorbeeld huisstofmijt, huidcellen van dieren, e.d.). Naast plotselinge benauwheidsaanvallen, kunnen hoesten en / of het opgeven van slijm ook voorkomen bij astma.
Bij COPD heeft de client vaak last van ademhalingsproblemen. De luchtwegen van de clienten reageren vaak op prikkels van buitenaf zoals huisstof, tabakrook en temperatuurverschillen. Veel clienten klagen over kortademigheid en een benauwdheidsgevoel. De ademhaling is vaak hoorbaar. De luchtwegen van COPD-patiënten reageren sterk op prikkels van buiten zoals huisstof, tabaksrook en temperatuurverschillen. Het ademen lijkt dan niet meer vanzelf te gaan. Clienten geven aan dat ze het gevoel hebben te weinig lucht te krijgen, waardoor spanning en nervositeit optreden. Soms wordt er ook veel gehoest. Infecties en inspanning verergeren deze klachten. De ene patiënt heeft altijd last van de ademproblemen, de ander meer met perioden of in speciale situaties, zoals een astma-aanval als het weer omslaat. Daarnaast komen ook overmatige slijmproductie en chronische hoest voor bij COPD-patiënten. Dit is afhankelijk van soort en mate van COPD.
COPD kan je dagelijks leven erg beperken. Je hebt vaak het gevoel te weinig lucht te krijgen, waardoor weer veel spanning, stress en nervositeit kan optreden. Het ademen gaat niet meer vanzelf. Hierdoor verlies je aan zelfvertrouwen en kan je onzeker worden. Bijkomende infecties en inspanningen verergeren vaak de klachten. COPD is per client verschillend. De een heeft constant ademhalingsproblemen, de ander meer in bepaalde situaties of in bepaalde periodes. Overmatige slijmproductie en chronische hoest is ook een vaak voorkomend verschijnsel. Afhankelijk van de soort en mate van COPD.
COPD komt vaak voor bij mensen die roken. Het beste is dan ook om een levenstijlverandering aan te gaan door te stoppen met roken en/of een rokende omgeving te vermijden. Beweging en een gezond levenspratroon qua eten zijn essentieel en kunnen de klachten doen verminderen. Medicijnen kunnen de klachten en soms ook een longaanval verminderen. Bespreek dat met uw huisarts!
Therapie bij COPD ziet er als volgt uit. Vaak kijken we samen naar jouw ademhaling. Door specifieke ademhalingsoefeningen, die gericht zijn op je eigen optimale longinhoud leer je meer inzicht te verkrijgen over je eigen adempatroon. Je leert je ademinhoud en ademverdeling op de verschillende situaties aan te passen. Zo dat je als er een benauwde situatie ontstaat jij je zelf kunt helpen door je adem zelf bij te sturen. Door de ademhalingsoefeningen worden de ademhalingsspieren vergroot wat een positieve invloed heeft de spierkracht. Deze wordt hierdoor namelijk vergroot zodat het ademen en spreken je minder moeite kost. Verder geef ik je communicatieadviezen en kan er waar nodig ondersteunende communicatie ingezet worden.