Dementie is een verzamelnaam voor meer dan 50 verschillende ziektes. De ziekte van Alzheimer is een van de vormen van dementie. Taal-, en spraakstoornissen kunnen bij alle vormen van Dementie voorkomen. De ziekte van Alzheimer en andere soorten dementie kunnen nog niet genezen worden. Wel kunnen patiënten met een bepaalde vormen van dementie baat hebben bij medicijnen om het proces te vertragen. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk de juiste diagnose te stellen; deze is bepalend voor de inhoud en het resultaat van de behandeling.
Vroege symptomen/kenmerken van Dementie:
Latere symptome:
Dementie in je dagelijks leven heeft een grote impact, niet alleen voor jezelf maar ook op het hele gezinssysteem. Daardoor dat de communicatie niet meer van zelfsprekend gaat kan logopedie ondersteunend zijn. Sommige mensen met Dementie hebben bijkomende spraaktaalproblemen/stoornissen. Er kunnen problemen optreden met het begrijpen, geschreven en gesproken taal.
Omgaan met Dementie vereist vaak een bredere aanpak. Mogelijk heeft u extra ondersteuning nodig. Bepreek dat dan met uw huisarts. Uit onderzoek blijkt dat medicijnen weinig helpen tegen dementie. Vaak hebben medicijnen veel bijwerkingen.
Therapie bij Dementie wordt vaak ingezet om een duidelijk beeld te verkrijgen over de taal/spraak status van de client. Hierbij kan ik jullie helpen door een uitgbreid taal/spraak onderzoek af te nemen. De communicatie wordt hierbij beoordeeld, ook wordt er gekeken in hoeverre er problemen zijn met de woordvinding en welke interventies ingezet kunnen worden.
Voor meer informatie kunt u terecht op de onderstaande sites: