Dysartrie wordt veroorzaakt door een tumor, ongeval, beroerte, spierziekte of aandoening van de spieren. Denk hierbij aan ALS of Parkinson. We spreken dan van een spraakstoornis. De spieren die nodig zijn voor de ademhaling, het spreken of uitspraak kunnen hierdoor nog onvoldoende werken.
Symptomen van dysarthrie zijn o.a. onduidelijke uitspraak, een te zachte en/of te hese stem, eentonig of nasaal spreken. Er zijn verschillende soorten dysartrieen afhankelijk van de plek van ontstaan. Bij een dysartrie door een bereoerte kan er ook een eenzijdige verlamming in het gezicht optreden. U kunt dan veranderingen in de mimiek waar nemen. Ook kan het zijn dat de client moeite heeft met de mondsluiting, waardoor er speekselproblemen en slikproblemen kunnen optreden.
Dysartrie in de praktijk: vaak wordt de client eerst in het ziekenhuisbehandeld. Na de tijd kan er reguliere behandeling plaatsvinden aan huis en/of in de praktijk. Als u behandeling wenst heeft u een verwijzing nodig van een specialist zoals een neuroloog, revalidatiearts en/of uw huisarts.
Omgaan met Dysartrie is niet makkelijk voor het hele gezinssysteem. Dit heeft wel impact op alle betrokkenen. Daarom is het van belang om samen te kijken hoe u het beste kunt communiceren. Hierbij kan ik jullie helpen door middel van voorafgaand onderzoek naar de verstaanbaarheid en het functioneren van de spieren.
Therapie bij Dysartrie via de Spraakboom is mogelijk. De therapie zal zich richten op het verbeteren van de verstaanbaarheid zodat u leert zo optimaal mogelijk weer gebruik te maken van uw mogelijkheden. Ik zal jullie technieken aan leren ter verbering van de mondmotoriek zodat het eten/drinken en slikken als ook de verstaanbaarheid verbeterd. Als het lijkt dat de client niet of nauwelijk meer tot spreken kan komen zoeken we samen naar alterantieve communicatiemiddelen. Heeft uw twijfels over wel/niet een behandeling starten? Neem dan contact met me op!