Bij Hyperventilatie wordt vaak te snel en vaak achter elkaar geademd waarbij extra koolzuur CO2 wordt uitgeademd. Het gevolg hiervan is dat het koolzuurgehalte in het bloed daalt en er een verandering in de zuurgraad van het bloed optreedt.
Symptomen van Hyperventilatie die vaak genoemd worden door clienten zijn o.a. te snel ademen, duizeligheid, tintelingen, ademnood en hartkloppingen. Tijdens een Hypervantilatie aanval treedt er angst en paniek op bij de client. Het kan plotseling (acut) of een constante manier van ademen (chronische vorm) optreden, bij zowel bij vrouwen en mannen als ook bij kinderen.
In je dagelijks leven kan Hyperventilatie je best belemmeren. Het hangt vaak samen met spanningen. Soms is een duidelijk aanwijsbare oorzaak aanwezig zoals een verkeersongeval of het overlijden van een naaste. Vaak echter is er sprake van gevoelens van onzekerheid en angst en het niet op een effectieve manier omgaan met de eisen die het leven stelt. Hyperventileren kan ook uitsluitend een verkeerde ademgewoonte zijn, die vaak voorkomt in combinatie met voortdurend door de mond ademen. Tenslotte kunnen hyperventilatieklachten optreden als er te snel en vrijwel zonder pauzes gesproken wordt
Adem zo ontspannen mogelijk in. Probeer goed te voelen waar in je lichaam, op welke plekken je weerstand ervaart. Adem naar en door het gebied. Probeer dit door zo min mogelijk kracht te zetten. Moeiteloos adem jij door het ervaren en waarnembare gebied. Soms kunnen er emoties en gevoelens los komen. Laat het er zijn. Het mag loskomen. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in het desbetreffende gebied.
Therapie bij Hyperventilatie is zeker zinvol. Graag help ik je erbij om d.m.v. een aantal tools en oefeningen beter te leren om gaan met een acute of chronische vorm van Hyperventilatie. Bovendien kunnen we kijken wat een mogelijke oorzaak zou kunnen zijn voor het hyperventileren. Het kan een combinatie zijn van meerdere factoren (stapeling), die samen een aandachtspunt vormen.