Middenoorontstekingen is veel voorkomend bij jonge kinderen, vaak gepaard met vocht achter het trommelvlies kan het slechthorenheid veroorzaken waardoor de spraaktaalontwikkeling sterk beinvloed kan worden. Sommige kinderen beginnen vaak te laat met praten omdat ze in een te vroeg stadium te slecht horen. Omdat ze het verschil en kenmerken van bepaalde spraakklanken niet goed horen en kunnen differenceren worden bepaalde spraakklanken vervangen of zelfs weggelaten. De verstaanbaarheid is dan sterk beinvloed en er kan sprake zijn van een vertraagde spraaktaalontwikkeling.
Middenoorontsteking in je dagelijks leven kan best vermoeiend zijn voor jou en jouw kind. Door steeds terugkerende middenoorontstekingen kan het kind een achterstand oplopen wat betreft de spraaktaalontwikkeling. Dat wil je graag voorkomen. Soms is zelfs een medische ingreep nodig. Denk hierbij aan het plaatsen van buisjes. Ook verwijs ik geregeld kinderen naar het Audiologisch Centrum of Kentalis voor een gehooronderzoek als ik twijfel over het gehoor van een kind. Dit gebeurt altijd in overleg met jou als ouder, die je kind het beste kent.
Omgaan met middenoorontsteking kan ook op een alternatieve (holistische) manier. Soms kunnen homeopatische middelen, de inzet van etherische olien ook zeer helpend zijn. De klacht kan staan voor een onderliggend probleem dat momenteel speelt. Samen kunnen we kijken welke aanpak het beste is voor je kind.
Therapie bij de Spraakboom kan helpen om samen te kijken wat de onderliggende oorzaak is voor de terugkerende middenoorontstekingen. Het onderzoek en de behandeling van spraak-, taalproblemen ten gevolg van middenoorproblemen wordt in de regel vergoed vanuit de zorgverzekeraar (tenzij ik er geen contract mee heb), na verwijzing van de huisarts of medisch specialist. Neem hiervoor contact met me op.