Middenoorontsteking

Middenoorontstekingen is veel voorkomend bij jonge kinderen, vaak gepaard met vocht achter het trommelvlies kan het slechthorenheid veroorzaken waardoor de spraaktaalontwikkeling sterk beinvloed kan worden. Sommige kinderen beginnen vaak te laat met praten omdat ze in een te vroeg stadium te slecht horen. Omdat ze het verschil en kenmerken van bepaalde spraakklanken niet goed horen en kunnen differenceren worden bepaalde spraakklanken vervangen of zelfs weggelaten. De verstaanbaarheid is dan sterk beinvloed en er kan sprake zijn van een vertraagde spraaktaalontwikkeling.

Symptomen bij middenoorontsteking

  • je kind reageert vertraagd of niet als het wordt aangesproken.
  • je kind is erg hangerig, moet veel huilen.
  • je kind is niet fit en happy.
  • je kind heeft weinig zin in eten.
  • het slikken gaat moeizaam.
  • het kind begint te huilen als het gaat liggen op de bank of in bed omdat er dan druk op het middenoor wordt uitgeoefend.
  • je kind pakt steeds naar zijn/haar oor.
  • je kind gedraagt zich anders, omdat het pijn heeft
  • sommige kinderen hebben geen/weinig pijn en geven het niet zo snel aan (gebrekkige registratie of een hoge pijngrens).

Middenoorontsteking in je dagelijks leven

Middenoorontsteking in je dagelijks leven kan best vermoeiend zijn voor jou en jouw kind. Door steeds terugkerende middenoorontstekingen kan het kind een achterstand oplopen wat betreft de spraaktaalontwikkeling. Dat wil je graag voorkomen. Soms is zelfs een medische ingreep nodig. Denk hierbij aan het plaatsen van buisjes. Ook verwijs ik geregeld kinderen naar het Audiologisch Centrum of Kentalis voor een gehooronderzoek als ik twijfel over het gehoor van een kind. Dit gebeurt altijd in overleg met jou als ouder, die je kind het beste kent.

Omgaan met middenoorontsteking

Omgaan met middenoorontsteking kan ook op een alternatieve (holistische) manier. Soms kunnen homeopatische middelen, de inzet van etherische olien ook zeer helpend zijn. De klacht kan staan voor een onderliggend probleem dat momenteel speelt. Samen kunnen we kijken welke aanpak het beste is voor je kind.

Logopedie bij De Spraakboom

De Spraakboom is niet zomaar een logopediepraktijk, de praktijk kan een unieke toegevoegde waarde hebben voor jou als cliënt, als ouder en voor jouw kind!

De Spraakboom

Doctor Obe-Postmastraat 1
8602 XV Sneek

KvK 50910086

06 1113 1538
[email protected]

Openingstijden

Maandag
gesloten
Dinsdag
09.00 - 16.00 uur
Woensdag
09.00 - 14.00 uur
Donderdag
09.00 - 17.00 uur
Vrijdag
09.00 - 14.00 uur
Zaterdag
op afspraak
Zondag
gesloten
Deze website draait op 100% duurzame energie, gewonnen uit kooldioxidevrije en milieuvriendelijke waterkracht.
© 2018 – 2024 De Spraakboom. Alle rechten voorbehouden. Realisatie: Blauwe Nacht