Op latere leeftijd gebeurt het vaak dat het gehoor achteruit gaat. Dit noemen we ouderdoms-doofheid. Meestal wordt gehoorverlies door ouderdom niet direct opgemerkt. Het heeft vaak met slijtage te maken van de binnenoor haarcellen. Ook kan het komen door medicijnengebruik, lawaai, vaatproblemen of slechte eetgewoonten.
Symptomen van ouderdomsdoofheid zijn moeite hebben om een gesprek te volgen en gaande te houden omdat er woorden en/of zinsdelen niet goed worden gehoord waardoor het verhaal niet goed gevolgd kan worden. Daarnaast is spreken in een lawaaige omgeving lastig en kost veel moeite. Ouderdomsdoofheid treedt meestal op vanaf rond het 50 levensjaar.
Ouderdomsdoofheid kan impact en ingrijpende gevolgen hebben in je dagelijks leven. Er ontstaan problemen in de communicatie wat erg frustrerend kan zijn. Hoortoestellen kunnen een oplossing zijn maar worden niet altijd goed gedragen omdat het geluid vaak anders klinkt dan de client gewend is.
Omgaan met ouderdomsdoofheid is niet makkelijk voor jou en jouw gezin en heeft een specifieke aanpak nodig.
Therapie bij ouderdomsdoofheid kan helpend zijn en je veel opleveren. Op basis van de gegevens van de audioloog of KNO-arts kan ik een inschatting maken van het gehoorverlies. Door vragen en eventueel nader onderzoek wordt er een beeld gevormd van de stoornissen en beperkingen.
De logopedische behandeling richt zich op een zo goed mogelijk herstel van het onderlinge contact tussen de dove persoon en zijn omgeving (familie, vrienden). De logopedist begeleidt bij het leren spraakafzien (liplezen), geeft specifieke hoortraining en helpt bij het omgaan met technische hulpmiddelen.
De partner of het gezin wordt bij de behandeling betrokken. Zo moeten zij bijvoorbeeld leren om duidelijk en rustig te spreken zodat het spraakafzien (liplezen) mogelijk wordt. Ook leren zij alternatieve manieren om te communiceren, bijvoorbeeld het gebruik maken van schrijven en lezen. Bij een volledig gehoorverlies is het leren van spraakafzien alléén meestal niet voldoende voor een goed herstel van de communicatie. Ondersteunende gebaren kunnen dan een waardevolle aanvulling zijn.
Meer informatie over doofheid op latere leeftijd
www.stichtingplotsdoven.nl
www.dovenschap.nl