Eet- en drinkstoornissen ontstaan doordat kinderen de spieren die nodig zijn bij het zuigen, afhappen van een lepel, bijten, kauwen en slikken niet onder controle hebben. Een kind kan ook afwijkende voedingsreflexen hebben. Kinderen met eet- en drinkstoornissen verslikken zich regelmatig en/of spugen veel. Het kan ook zijn dat een kind de voeding gaat weigeren. Sommige kinderen krijgen dan sondevoeding.
De kinderen die ik in de praktijk zie hebben veel moeite met eten en drinken in het dagelijkse leven. Dit levert veel stress op voor het hele systeem (het kind zelf, de ouders en andere verzorgers zoals de oppas). Er kunnen verschillende oorzaken zijn. De baby is bijvoorbeeld te vroeg geboren en heeft nog onvoldoende kracht en uithoudingsvermogen om te zuigen en te slikken. Soms is het slikmechanisme verstoord door beschadiging van mond of keel, of de besturing van het slikken vanuit de hersenen functioneert niet goed. Dit kan het gevolg zijn van hersenletsel opgelopen voor, tijdens of na de geboorte. Soms kan het kind wel slikken, maar wil dat niet, om verschillende redenen. Ook dan kan de arts besluiten het kind met een sonde te voeden.
Gedurende de periode van sondevoeding oefent het kind zijn mond- en tongspieren weinig. Dit is ongunstig voor de ontwikkeling van het zuigen, slikken, afhappen en kauwen. Dat heeft weer een negatieve invloed op de spraakontwikkeling. Als tijdens eten en drinken de mond- en tongspieren niet goed bewegen is er kans op problemen bij de vorming van spraakklanken. Bij het spreken worden immers dezelfde spieren gebruikt als bij eten en drinken.
Omgaan met eetproblemen is zowel voor het kind als ook voor de ouder een lastig iets. Je wilt immers dat je kind genoeg voeding binnen krijgt zodat het zich goed en voldoende kan ontwikkelen. Angst en stress zorgen juist ervoor dat er problemen ontstaan tijdens een eetmoment. Er spelen vaak meer factoren een rol bij het ontstaan van een eet-, en drinkprobleem. Vaak zijn meer disciplines betrokken bij het kind/ systeem. Denk hierbij aan een kinderarts, dietist en pedagoog. Ik werk samen met met het Kindteam Sneek, een multidisciplinair team dat gespecialieerd is in eet- en drinkproblematiek van jonge kinderen
Therapie bij eet-, en drinkproblemen houdt in dat ik eerst een observatie/onderzoek m.b.t. de totale motoriek en lichaamshouding tijdens het (geven van) eet-, en drinkmoment. Gelet wordt op de aan- of afwezigheid van reflexen. Er wordt gekeken en onderzoek gedaan naar de spierspanning en gevoeligheid in en rond de mond. Bovendien kijk ik met jullie mee of er mogelijk nog geschikte hulpmiddelen nodig zijn die het eten en drinken vegemakkelijken. Denk hierbij aan een aangepaste stoel voor meer rompstabiliteit, een bepaald lepeltje of drinkbeker.
Tijdens de logopedische behandeling wordt de eventuele afwijkende reflexactiviteit tegengegaan en de gevoeligheid in en rond de mond verminderd. De spierspanning bij de mond wordt gereguleerd. Hierdoor zal het eten en drinken gemakkelijker en plezieriger verlopen, aangepast aan de mogelijkheden van het kind. Soms betrek ik onze kinderfysiotherapeut vanuit het Kindteam Sneek bij het traject om een motorische screening te doen en/of mogelijk gezamenlijk aan de slag te gaan als er een vermoeden is van te weinig spierspanning in het algemeen.