Bij slissen (sigmatismus) wordt de /s/ klank niet goed uitgesproken. Er zijn verschillende vormen van slissen, sigmatismus interdentalis (de tong komt tussen de tanden tijdens het spreken) of de sigmatismus lateralis (de /s/ klank wordt lateraal gevormd en komt zijwaarts breed tussen de zijtanden, er ontwijkt lucht waardoor er een slurpgeluid ontstaat).
Een slis kan je dagelijks leven beinvloeden en belemmeren. Omdat de /s/ klank niet zuiver wordt uitgesproken kun je niet goed worden begrepen. Slissen of lispelen ontstaat meestal tijdens de vroege spraakontwikkeling, maar kan op alle leeftijden voorkomen. Er zijn veel nieuwsprekers op tv die immers slissen. Het ligt aan jou of je er iets aan wilt doen en of je er last van hebt. Als je veel in het openbaar spreekt of een spreekberoep hebt zou het wel fijn zijn om duidelijk verstaanbaar te zijn voor iedereen.
Omgaan met slissen kan door doelgerichte mondmotorische oefeningen waardoor je leert je tongspieren juist te gebruiken. Niet elke leeftijd is geschikt om te starten voor behandeling. Rond een jaar of 6/7 willen de meeste kinderen wel aan hun slis werken en zijn echt gemotiveerd. Sowieso is de intrinsiche motivation van belang om je doelen te bereiken. Anders heeft het niet zo veel zin om er aan te beginnen. Leeftijd, motivatie en of het kind er zelf last van ervaart zijn grote indicatoren. Als je twijfels hebt neem dan even contact op.
Therapie bij de Spraakboom houdt in dat we samen kijken wat een mogelijke oorzaak kan zijn voor je slissen. Misschien is er sprake van een afwijkend zuiggewoonte die we eerst mogen afleren. Je leert het verschil waar te nemen en te horen tussen de foutieve en de correcte /s/ klank. Daarna leer ik je de juiste positie om de /s/ klank te articuleren. Door doelgerichte oefeningen, tips en truks leer je in korte tijd een zuivere, correcte /s/ klank te articuleren.