Stotteren komt vaak voor bij jonge kinderen. Rond de 4/5 jaar is het vrij normaal dat kinderen soms iets stotteren en blijven hangen tijdens het spreken. Soms gaan de gedachten iets sneller dan dat ze het spreekmotorisch kunnen uitspreken. Dat noemen we dan ontwikkelingsstotteren een vrij normaal verschijnsel dat na de 5e verjaardag meestal vanzelf overgaat. Maar wat doen als het stotteren blijft aanhouden? Stotteren ontstaat meestal omdat er met de aansturing vanuit de hersenen iets niet goed gaat en de spieren en zenuwen niet goed samenwerken. Stotteren kan erfelijk zijn en in veel gevallen komt het voor in de familie. De oorzaak voor stotteren is vaak niet bekend.
Elk stotteren is anders. Hierbij een aantal symptomen die op stotteren wijzen:
Begeleid symptomen die vaak gesignaliseerd worden:
Risikofactoren:
Als je zelf stottert of je kind dan kan dit een hele impact hebben op jullie gezinsleven. Je kind kan zich heel erg veranderen in zijn gedrag, waardoor het niet meer zich zelf is en kan zijn. Vaak zien we dat kinderen terughoudender, stiller en teruggetrokkener worden. Soms kan er zelfs spreekangst ontstaan. Daardoor dat je geen controle meer lijkt te hebben over je eigen spreken en spraakgedrag kan je erg onzeker over jezelf worden.
Op school zijn veel opdrachten mondeling. Denk b.v. aan een spreekbeurt, die best spannend kan zijn voor je kind. Maar ook volwassen mensen die in het openbaar spreken of een spreekberoep hebben merken dat het spreken veel inspanning. concentratie en energie kost.
Vaak schaamt de 'stotteraar' zich voor zijn eigen spreken. Er wordt veel vermijdingsgedrag gezien en een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen.
Zoals eerder genoemd kan stotteren in de familie voorkomen, waardoor het van andere familieleden vroegtijdig wordt herkend. Hoe ga je om met iemand die stottert?
Tijdens de therapie wordt er veel aandacht aanbesteed aan het spreken zelf door waarnemingsoefeningen, de tiggers en patronen die het stotteren mogelijk in stand houden. We doen veel ademhalingsoefeningen (ademwerk), ook aardingsoefeningen en visualisaties om meer rust en ontspanning in het lichaam te brengen. Ook zal ik je strategieen aanleren om zelfverzekerder en vrijer te kunnen spreken.
Meer informatie over stotteren: