Men spreekt van een vertraagde spraak- en taalontwikkeling wanneer een jong kind in zijn spraak en taal duidelijk achterblijft bij leeftijdgenootjes. Het kind spreekt (nog) niet of opvallend minder; het spreekt in onvolledige, kromme zinnen; het spreken is minder goed verstaanbaar en soms begrijpt het kind niet goed wat er gezegd wordt.
Een vertraagde spraak- en taalontwikkeling kan samenhangen met andere stoornissen zoals slechthorendheid of een algehele achterstand. Maar het komt ook voor dat het kind slecht spreekt zonder dat er een duidelijke oorzaak voor gevonden wordt.
Het kind kan veel frustratie in zich zelf voelen maar ook vanuit de omgeving. Het wordt immers steeds vergeleken met andere kinderen van dezelfde leeftijd. Dat maakt het niet makkelijk voor beide kanten. Samen wil ik jullie helpen om te kijken hoe we met name de communicatie en de spraak-, taalontwikkeling weer op gang kunnen krijgen. Wat is nodig zodat jullie kind zich weer verder kan ontwikkelen?
Het vraagt veel geduld van jou als ouder maar ook zeker van je kind. Je kind doet dit natuurlijk niet om je te plagen. Het loopt tegen bepaalde dingen aan. Mogelijk heeft het meer tijd nodig dan anderen. En daar is niets mis mee. Alleen is het niet makkelijk om in deze drukke wereld, maatschappij waarin we leven ons eigen tempo te mogen volgen.
Luister goed naar je hart en geef je kind de ruimte om zich op zijn eigen tempo te ontwikkelen! Hierbij kan ik jullie helpen, tools aanbieden en mogelijk ook een andere kijk naar de dingen die er wel zijn!
Tijdens de behandeling komen we samen er achter op welke gebieden het kind behoeften heeft. Soms kan het zijn dat er nog motorisch meer geoefend moet worden b.v. heeft een jong kind van 9 maanden nog meer rompstabiliteit nodig voordat het een goede houding kan aannemen in de stoel om beter te kunnen eten. Alles is met elkaar verbonden. We kijken dus breed naar het hele plaatje en waar nodig kunnen we andere disciplines erbij betrekken.
Tijdens de eerste intake en kennismaking vindt er gesprek plaats om jullie hulpvraag helder te krijgen. Dit kan ook voorafgaand en niet in bijzijn van jullie kind. Tijdens het spelen met jullie kind kan ik al een eerste indruk krijgen en kunnen we mogelijke opties voor een behandeling en/of onderzoek bespreken.