De Spraakboom is niet zomaar een logopediepraktijk, de praktijk kan een unieke toegevoegde waarde hebben voor jou als cliënt, als ouder en voor jouw kind!
Het is het 'voorbij de problematiek' kijken, het zien en voelen wat er speelt bij de client, kind en mogelijk de ouder, waardoor het kind zich op een langzamere manier gaat ontwikkelen. De Spraakboom onderzoekt samen met de ouder en/of cliënt waar de stagnatie, de aandachtspunt ligt op het hele communicatieve terrein. Het is een prachtige reis die je aangaat, waardoor wij van elkaar leren en ons steeds bewuster worden over hoe wij de dingen doen, die wij doen en welke reactie dit heeft op jouw omgeving en communicatie met de ander.
Niet voor niets ben ik logopediste geworden. Toen ik een jaar of zes was, kreeg mijn opa de diagnose strottenhoofdkanker. Dit heeft een enorme inpakt gehad op ons hele gezin. Nadat zijn strottenhoofd werd verwijderd (larynectomie), kwam elke week een logopediste bij ons aan huis om hem te behandelen. Vanaf dat moment moest hij een nieuwe manier leren om te spreken. Met het strottenhoofd zijn immers ook de stemplooien verwijderd. De slokdarmspier kan het werk van de stemplooien overnemen. Daartoe moet er lucht langs deze spier gaan, zodat deze in trilling gebracht wordt. Door een techniek te gebruiken die verwant is aan 'boeren' ontstaat geluid, waarmee hij kon leren spreken en communiceren. Tijdens de behandelingen was ik af en toe aanwezig en zag wat ze gingen oefenen. Ik herinner me nog veel frustratie en ook boosheid bij mijn opa omdat hij geen stem en in zijn ogen ook geen 'bestaansrecht' meer had. Je stem is immer je identiteit. Ik herinner me nog een zin die ik tegen hem zei " Opa, als ik later groot ben dan zal ik je helpen met leren praten."
Diepgaande gesprekken zijn voor mij zo waardevol en geven mij energie. Via onze spraak kunnen we onze gedachten, emoties en gevoelens naar de ander uiten. Hierdoor ontstaat interactie, wederkerigheid in het contact en communicatie. Een behoeften van elk mens. Ook non-verbaal zijn we continue in contact met elkaar. Via onze lichaamstaal, mimiek, beweging en blikken naar elkaar zijn wij in een wisselwerking, communicatie genoemd. Het lezen van lichaamstaal is iets waar ik heel goed in ben en wat ik ouders graag wil leren. Om in goed contact met je kind te willen zijn is het van belang om de signalen van je kind te begrijpen, te voelen en te vertalen. Hierbij kan ik jullie ondersteunen, want eigenlijk weten jullie als ouders het heel goed, alleen worden wij iets onzeker omdat wij vaak naar "buiten zijn gericht" (wat zal de ander niet denken, zo hoort het volgens de regels). Vaak zijn dat onze overtuigingen, patronen en opvattingen die wij hebben overgenomen van onze ouders, voorouders en/of de maatschappij. Hierbij vergeten wij om naar binnen (ons innerlijk, ons gevoel) te gaan waar al onze antwoorden liggen. Vaak zijn het onze kinderen, die onze willen helpen om ons te herinneren!